Zoutdeeg maken? Het recept!
Met zoutdeeg of ook wel zout speel brooddeeg genoemd houd je de kids wel even zoet. Het leuke is dat je het speeldeeg voor ieder seizoen als thema kunt gebruiken. Bijvoorbeeld Paaseitjes of bloemen in de lente, bomen, planten, dieren in de zomer, blaadjes in de herfst of kerstboomversiering in de winter. In dit artikel beschrijven we hoe je zoutdeeg maken kunt.
Zoutdeeg maken? Hier het recept:
- 1,5 kopje bloem
- 0,5 kopje water
- 1 kopje zout (eventueel alvast oplossen in het kopje water)
- 2 eetlepels (sla)olie
- Doe alle ingrediënten in een kom en nu alles goed kneden
- Is het deeg te droog doe er dan nog wat water bij, is het deeg te nat doe er dan nog wat bloem bij
TIP: maak kleinere bolletjes en kneed daar een kleurtje plakkaatverf doorheen, dan hoe je niet te schilderen.
Figuurtjes, vormpjes maken:
- Gebruik koekjes vormpjes de figuren waarin je het thema aan het maken bent
- Rol het zoutdeeg uit met een deegroller (niet te dik)
- Maak de brooddeeg figuurtjes niet te dik, anders duurt het drogen langer en heb je ook kans dat de figuurtjes op gaan zwellen.
- Laat de kindjes hun fantasie gebruiken.
Drogen in de oven:
- Het drogen in de oven kan het beste langzaam gebeuren (anders zwellen de vormpjes op)
- Verwarm de oven op ongeveer 125 tot 150 graden
- De vormpjes zeker 1 tot 2 uur in de oven laten liggen
- Eventueel de vormpjes een keertje omdraaien, maar dit is niet perse nodig
- Gebruik GEEN bakpapier, het olie van het bakpapier trekt anders in de onderkant van de vormpjes
- Het beste kan je de vormpjes op aluminium folie leggen
- Als je de vormpjes tegen elkaar tikt moeten ze “hol” klinken. Dan zijn ze goed gedroogd
Hieronder een aantal voorbeelden van onze Paas thema resultaten. Bedankt voor het delen van dit bericht 🙂